۱۲ چاقوی ضروری که باید در آشپزخانه داشته باشید
دهها نوع چاقوی آشپزخانه وجود دارد، اما احتمالا تنها به چند تا از آنها در آشپزخانه نیاز دارید. ۹۹درصد از کارهای آمادهسازی غذا را تنها با یک یا دو چاقوی همهمنظوره میتوان انجام داد. با این حال، داشتن چاقوهای خاص برای کارهای تخصصی آشپزی که به صورت مکرر انجام میدهید، ارزشی باورنکردنی دارد. به عنوان مثال، همه در آشپزخانهی خود آمادهسازی ماهی برای پخت را انجام نمیدهند.
اما اگر شما دوست دارید خودتان ماهی را پاک و آماده پخت کنید، بدون چاقوی فیلهکن احتمالاً کار سختی خواهد بود. در این نوشته چند چاقویی که همه به آن نیاز دارند، معرفی خواهیم کرد. همچنین به سایر چاقوها برای آشپزیهای خاص و حرفهایتر نگاهی خواهیم انداخت.
۱. چاقوی سرآشپز یا Chef’s Knife
اگر میخواهید فقط یک چاقوی آشپزخانه تهیه کنید، پیشنهاد ما چاقوی سرآشپز است. هیچ ابزار آشپزخانهای به اندازهی چاقوی سرآشپز نماد آشپزخانه حرفهای نیست. چاقوی سرآشپز که به عنوان چاقوی آشپزی یا چاقوی فرانسوی نیز شناخته میشود، همهکارهترین کارد آشپزخانه است.
این چاقو برای همه چیز، از خرد کردن استخوان مرغ گرفته تا جدا کردن قطعات بزرگ گوشت گاو، خرد کردن سبزیجات یا برش زدن آنها مناسب است. طول این چاقوهای پهن و سنگین ۱۵ تا ۳۰ سانتیمتر است. چاقویی با تیغهی ۲۰ سانتیمتری بهترین قابلیت استفاده و کاربرد را دارد.
تیغههای فولادی، استاندارد طلایی این نوع چاقو در نظر گرفته میشوند. فولاد دوام بیشتری دارد و میتواند لبهی تیزتری نسبت به تیغههای درست شده در دستگاه برش (Die Cutting) داشته باشد. استثنا وجود دارد، ولی بیشتر چاقوهای سرآشپز باکیفیت بیش از ۱۲۰ دلار قیمت دارند.
۲. چاقوی پوستکن (Paring Knife)
چاقوی پوستکن برای کارهای کوچک، ظریف و پیچیده ساخته شده است. طول این چاقوها تا ۱۰ سانتیمتر است. این چاقوها سبک وزن، بسیار قابل مانور و فوقالعاده مقرونبهصرفه هستند. این چاقو یک همراه عالی برای چاقوی سرآشپز است زیرا تیغهی کوتاهتر برای کارهای جزئی خطرناک به نظر نمیرسد.
با این چاقو میتوانید به راحتی پوست میوهها را بکنید یا دانههای یک فلفل تند را جدا کنید. این چاقو همچنین وقتی مفید خواهد بود که نخواسته باشید از تخته برش استفاده کنید. مثلا وقتی که قرار است چند تکه میوه برای روی سالاد ببرید. برای یک چاقوی مرغوب از این نوع ۲۰ تا ۱۰۰ دلار باید بپردازید.
۳. چاقوی آشپزخانه همهکاره (Utility Knife)
چاقوی همهکاره، همهی کارها را انجام میدهد ولی در هیچ کاری بهترین نیست. این چاقوها فاقد قدرت برش چاقوی بزرگتر و سنگینتر سرآشپز هستند و نمیتوانند وظایف را به ظرافت یک چاقوی پوستکن انجام دهند.
اگر مینیمالیست هستید، ممکن است از اندازه، شکل و ساختار یک چاقوی همهکاره خوشتان بیاید. آنها تیغههای بسیار خوبی دارند که قیمتشان به طور قابل توجهی کمتر از چاقوی سرآشپز است. اکثر گزینهها بین ۱۰ تا ۱۷ سانتیمتر اندازه دارند. پیشنهاد ما یک چاقوی ۱۵ سانتی از این نوع است.
۴. چاقوی نان (Bread Knife)
لبهی دندانهدار چاقوی نان، برای برش دادن نان برشته بدون خرد شدن آن عالی است. همچنین روی گوجهفرنگی، میوهها، سبزیجات سخت و گوشتهای تنوری و رستشده یا کبابی معجزه میکند. اگر سرگرمی شما پخت نان در خانه است، این یک چاقوی الزامی برای شماست. هیچ جایگزینی برای آن وجود ندارد.
اما حقیقت این است که هر آشپزخانهای به آن نیاز ندارد. طول اکثر گزینهها در این نوع چاقو ۱۵ تا ۲۵ سانتیمتر است. لبههای دندانهدار، این چاقو را به یک خرس واقعی در برنده بودن تبدیل میکند. احتمالاً ارزش ندارد چاقوی نان بخرید اگر فقط گهگاهی استفاده میشود. با این وجود، حتی یک چاقوی ارزان قیمت، تیزی خود را تا یک سال حفظ میکند.
۵. چاقوی خردکن یا ساتور (Cleaver)
چاقوی خردکن یا چاقوی قصابی برای خرد کردن قطعات بزرگتر گوشت یک ابزار عالی است. اما اگر قصابی در برنامه شما نیست، به این چاقو نیاز ندارید. ساتورها بزرگ، مستطیلی و سنگین هستند.
آنها برای بریدن استخوان طراحی شدهاند. تیغه ضخیم به وزن و سنگینی اضافه میکند که همین خاصیت برشهای قوی با دست را آسانتر میکند. انحنای تیغه برش بر اساس محل ساخت آن چاقو میتواند بسیار متفاوت باشد. مثلا، بیشتر ساتورهای سبک چینی دارای تیغهای کاملا مستقیم هستند.
یک چاقوی خردکن آلمانی منحنی اغراقآمیزی دارد. بسیاری از سرآشپزها یک تیغهی خمیده را به دلیل توانایی آن در بیرون کشیدن استخوانهای کوچکتر مرغ ترجیح میدهند. تیغهی مستقیم به سبک چینی تعادلش بیشتر است.
۶. چاقوی برش نازک (Carving Knife)
این چاقو برای برش های نازک گوشت طراحی شده است. در بیشتر آشپزخانهها، این چاقو فقط چند بار در سال برای برش کباب، بوقلمون یا ژامبون بیرون میآید. اما تنها چاقوی بهدردبخور برای این کار است. تیغه این چاقو بلندتر و باریکتر از چاقوی سرآشپز و کمی انعطافپذیر است. این طرح برای برشهای بلند و دقیق طراحی شده است. شما میتوانید یک چاقوی برش گوشت عالی با قیمت کمتر از ۵۰ دلار پیدا کنید.
۷. چاقوی قاچ زدن (Slicing Knife)
چاقوی قاچ کردن شبیه چاقوی برش گوشت است، اما کمی طولانیتر و نازکتر. شما میتوانید بلافاصله آن را با نوک صافش تشخیص دهید. چاقوهای قاچزن را با لبه ساده یا دندانهدار پیدا خواهید کرد. لبههای این چاقو سادهتر است زیرا برشهای تمیزتر و زیباتری در کبابهای بزرگ، ماهی یا گوشتهای دودی ایجاد میکنند.
این چاقوها دومین نوع چاقوی آشپزخانه انعطافپذیر هستند، درست پس از چاقوهای مخصوص استخوان. این باعث میشود جایگزین ارزشمندی برای چاقوی برش نازک شوند که اغلب میتوان به جای آن ازش استفاده کرد. معمولا میتوانید یک اسلایسر عالی را با قیمت ۵۰ تا ۱۰۰ دلار پیدا کنید.
۸. چاقوی جداکننده استخوان (Boning Knife)
چاقوی مخصوص استخوان یک ابزار تخصصی برای یک کار منحصربهفرد است: جدا کردن استخوان از گوشت، مرغ و ماهی. این چاقوی آشپزخانه با انعطافپذیرترین تیغه، معمولاً ۱۵ تا ۱۷ سانتیمتر طول دارد.
اگر مرتب تکههای گوشت یا مرغ کامل را برای پختن در خانه میخرید، یک چاقوی استخوانگیر آمادهسازی گوشت شما را متحول میکند. یک چاقوی استخوان خوب خرج زیادی هم روی دستتان نمیگذارد. در مقایسه با تیغههای فولادی سختتر با آهنگری دستی، تولید این تیغههای انعطافپذیر ارزان است.
۹. چاقوی فیله (Filet Knife)
چاقوهای فیله ابزار انتخابی برای تهیهی برش ماهی هستند. آنها دارای تیغههای بلند، نازک و انعطافپذیر هستند و معمولاً ۱۵ تا ۳۰ سانت طول دارند. این طرح چاقو به راحتی میتواند زیر پوست ماهی بلغزد و آن را خیلی تمیز از گوشت جدا کند.
تیغهی نوک تیز یک چاقوی فیله به یک منحنی مشخص در بدنه تبدیل میشود. این خصوصیت اجازه میدهد تا به راحتی وارد پوست ماهی شود و در طول گوشت برشهای صافی داشته باشد. استیل، فلز انتخابی برای چاقوهای فیله است. این جنس در برابر خوردگی مقاومت دارد. این امر به ویژه با توجه به محیطهای مرطوبی که این چاقوها در آن استفاده میشوند مهم است.
۱۰. سانتوکو (Santoku)
سانتوکو چاقویی ژاپنی و یک جایگزین عالی برای چاقوی سرآشپز سنتی است. این چاقو سبکتر، کوتاهتر و با نوک گرد است که به راحتی اشیا را سوراخ نمیکند. در مقایسه با چاقوی سرآشپز غربی، سانتوکوی ژاپنی دارای دستهی صافتر و انحنای کمتری در تیغه است.
این بدان معنی است که چاقو برای برشهای مستقیم گوشت مناسب است. برخی از چاقوهای سانتوکو دارای طراحی تک لبه هستند، به این معنی که تیغه فقط از یک طرف تیز میشود. این چاقو محبوب است، زیرا در اندازهی ۱۵ سانتی مانور دادن با آن فوقالعاده آسان است. نوک گرد نیز ممکن است مانند یک ویژگی ایمن برای یک آشپز مبتدی به نظر برسد. برای یک چاقوی سانتوکوی باکیفیت، انتظار داشته باشید که تقریباً به اندازهی یک چاقوی آشپز سنتی هزینه کنید، شاید کمی کمتر.
۱۱. ناکیری (Nakiri)
چاقوی ژاپنی Nakiri Bocho به طور خاص برای برش دقیق سبزیجات ساخته شده است. این یکی از منحصربهفردترین چاقوهایی است که میتوانید به آشپزخانه خود اضافه کنید. در میان چاقوهای غربی، چیزی شبیه به آن وجود ندارد.
چه چیز خاصی در مورد آن وجود دارد؟ چاقوهای ناکیری دارای تیغههای نازک و سبک با لبههای کاملاً مستقیم هستند. این بدان معناست که میتوانید مستقیماً سبزیجات را بدون فشار دادن یا کشیدن خرد کنید. طراحی مستقیم امکان برش دقیق و تزئینی محصولات تازه را فراهم میکند. ممکن است برای یک ناکیری لوکس هزینه زیادی بپردازید، اما چندین گزینه عالی زیر ۱۰۰ دلار هم پیدا خواهید کرد.
۱۲. مزالونا (Mezzaluna)
چاقوی ویژه ایتالیایی مزالونا به معنی نیمهی ماه، به دلیل شکل منحنی تیغه آن نامگذاری شده است. مزالونا به جای برش دادن و خرد کردن در یک جهت، به جلو و عقب روی مواد شما حرکت میکند و با کمترین زحمت همه چیز را خرد میکند. مزالونا احتمالا به دلیل استفاده از حجم باورنکردنی سبزی و سیر خرد شده اختراع شده است که در آشپزی ایتالیایی وجود دارد. اگر عاشق درست کردن پاستا، پستو و سسهای تازه هستید، این تیغه میتواند زمان آمادهسازی شما را هنگام خرد کردن تمام سبزیها و سیرتان به طور جدی کاهش دهد. یک مزالونای بزرگتر ابزار مناسبی برای برش سریع پیتزاست. شما میتوانید این چاقو را در اندازهها و قیمتهای مختلف پیدا کنید.
قیچی آشپزخانه
چه چیزی بهتر از یک چاقوی آشپزخانه که با دو تا لبه به یک دسته وصل شده است؟ در ابتداییترین حالت، قیچی آشپزخانه همین است. این ابزار از مهمترین و کماستفادهترین چاقوها در اکثر آشپزخانههای خانگی است.
قیچی برای خرد کردن گیاهان و سبزیجات سالاد مناسب است. این وسیله میتواند به سرعت قسمتهای مرغ پخته شده را برای سالاد تقسیم کنند و بستهبندی پلاستیکی غذای شما را باز کنند. یک قیچی پیدا کنید که از دسته جدا شود. این باعث میشود که نظافت آن راحتتر و بهداشتیتر شود.