۸ نکته‌ی مهم که باید قبل از خرید کولر آبی برای خانه بدانید

۸ نکته‌ی مهم که باید قبل از خرید کولر آبی برای خانه بدانید

با گرم شدن هوا آن هم با وجود تغییر اقلیم گستره در جهان، افکار به سمت ایجاد خنکی به ارزان‌ترین و راحت‌ترین روش اما با بازدهی بالا می‌رود. در همین ابتدا باید خاطر نشان کرد که یک خانواده معمولی ۱۳ درصد از قبض آب و برق سالانه خود را صرف سرمایش می‌کند. با توجه به همین مساله هم انتخاب کولری مناسب و با مصرف انرژی بهینه از جمله مهم‌ترین فاکتورها در زمان خرید است. بنابراین برای اینکه با نکات کلیدی در هنگام خرید کولر آبی آشنا شوید و در کنار آن جزئیاتی در مورد بهبود عملکرد آن‌ها بدانید این مقاله را تا انتها دنبال کنید.

۵ نکته‌ی مهم قبل از انتخاب کولر آبی

5 نکته‌ی مهم قبل از انتخاب کولر آبی

یکی از موارد قابل توجه در زمان خرید کولر آبی این است که معمولاً این مدل از سیستم‌های خنک کننده نسبت به کولر گازی، طرفداران بیشتری دارند. جدا از فاکتورهای مختلفی که در این امر دخیل است، مساله قیمت بالای کوارهای گازی و اسپیلت برای اغلب مردم هزینه‌بر است. بنابراین طبیعی است که از قدیم‌الایام از کولر آبی برای خنک کردن محیط خانه و محل کار استفاده می‌شود. با این حال در زمان خرید این وسیله‌ی محبوب هم باید نکاتی را مدنظر قرار دهید تا کالای شما تا سال‌های سال و به خوبی برای شما کار کند.

۱. توجه به شهر محل سکونت در زمان خرید

به طور کلی باید در نظر داشته باشید که با توجه به مساله‌ی بحران آب در استان‌های جنوبی، انتخاب و خرید کولر آبی گزینه‌ای به‌صرفه نیست. از طرفی هنگامی که از این دستگاه استفاده می‌کنید، هوای محیط مرطوب می‌شود و این موضوع در کنار هوای شرجی تابستان در این نقاط از ایران، چندان مناسب نیست، چراکه این محصول هوای شرجی را تشدید می‌کند. به طور کلی شهرهایی با آب و هوای گرم و خشک و با متوسط رطوبت هوای کمتر از ۲۰ درصد، مناطقی مناسب برای نصب کولر آبی هستند و در کنار مصرف برق کمتر، بهره‌وری بالاتری را فراهم می‌کنند.

۲. اهمیت جنس و ضخامت بدنه‌ی کولر آبی

مدل‌های متنوع این دسته از محصولات از جنس و ضخامت بدنه‌های متفاوتی برخوردار هستند. در همین راستا توصیه می‌کنیم که در زمان خرید به سراغ مدل‌هایی با بدنه‌ی ضخیم بروید؛ چراکه طول عمر بیشتری خواهند داشت و زیر آفتاب پشت‌بام پوسیده، کج و سوراخ نمی‌شود. در عین حال جنس بدنه هم نقش به‌سزایی در طول عمر کولر دارد، بنابراین بهتر است مدل‌هایی با ورق‌های گالوانیزه را انتخاب کنید.

۳. برچسب انرژی محصول

مصرف انرژی کولرهای آبی بسته با توجه به عوامل متعددی متغیر است. به این معنی که متریال به کار رفته در کولر آبی، ظرفیت دستگاه، تجهیزات و موقعیت جغرافیایی آن بر مصرف انرژی دستگاه تاثیرگذار است. در کنار این موارد نوع رنگ به‌کار رفته در بدنه‌ی کولر هم حائز اهمیت است.

زمانی که کولر بر روی پشت‌بام قرار می‌گیرند، در اثر اشعه‌ی فرابنفش خورشید، به مرور زمان رنگ خود را از دست‌ می‌دهد که همین مسئله پوسیدگی و جذب گرمای بیشتر، کاهش بازدهی و مصرف انرژی بالاتر را به همراه دارد. بنابراین در زمان خرید دقت کنید که رنگ دستگاه، نسبت به اشعه‌های خورشید به‌ویژه ماوراءبنفش کاملا مقاوم باشد. پیشنهاد می‌کنیم که در زمان خرید کولر‌های آبی به وجود استاندارد با کد ده رقمی، برچسب انرژی (بهترین حالت این است که وسیله شما در سطح انرژی A قرار داشته باشد!) و همچنین کلید محافط جان دقت داشته باشید.

۴. توجه به ظرفیت و اندازه‌ی کولر و ساختمان

یکی از مهم‌ترین موارد در خرید کولر آبی توجه به ‌اندازه‌ی کولر با توجه به ابعاد ساختمان است. چراکه مسلما استفاده از کولر آبی‌ای کوچک برای یک خانه‌ی ۱۰۰ متری راندمان بالایی را رقم نخواهد زد. در چنین حالتی به موتور کولر فشار می‌آید و حتی ممکن است خیلی زود موتور بسوزد. بنابراین طبیعی است که هر چه متراژ ساختمان بیشتر باشد، باید از کولر بزرگ‌تری هم استفاده کنید. به منظور خریدی دقیق‌تر، فرمول انتخاب کولر آبی به منظور محاسبه‌ی ظرفیت سیستم بر اساس متراژ ساختمان به شما ارائه می‌شود:

  • متراژ ساختمان (متر مربع) ÷ (۰/۰۲۷ × ۲)

از آنجا که ظرفیت‌های این نوع از محصولات بر اساس واحد CFM (فوت مکعب بر دقیقه) مطرح می‌شود، لازم است که ظرفیت دستگاه مورد نیاز برای خانه‌ی خود را بر اساس این واحد محاسبه کنید. طبق این فرمول برای ساختمانی با متراژ حدودی ۳۰ الی ۵۰ متر مربع، کولر آبی با ظرفیت ۲۳۰۰ CFM گزینه‌ای به‌صرفه است.

۵. پدهای سلولزی بهتر از پوشال هستند!

همانطور که احتمالا دیده‌اید، برخی از کولرهای آبی با پوشال و برخی دیگر از پدهای سلولزی استفاده ‌می‌کنند. در صورتی‌ که از نظر اقتصادی و صرف هزینه‌ی بیشتر مشکلی ندارید، توصیه می‌کنیم که گزینه‌هایی با پدهای سلولزی را خریداری کنید. در واقع این دسته از پوشش‌ها با مصرف کمتری آب، به‌صورت کامل و یک‌دست خیس می‌شوند و نتیجه‌ی رضایت‌بخش‌تری را به شما هدیه خواهند کرد.

۶. آشنایی با انواع کولرهای آبی و مزایا و معایب هر کدام

آشنایی با انواع کولرهای آبی و مزایا و معایب هر کدام

به منظور انتخابی آگاهانه‌تر لازم است تا با انواع مختلفی از کولرهای آبی آشنا شوید. شاید تا قبل از خواندن این مطلب فکر می‌کردید که کولرهای آبی تنها شامل مدل‌های آبی رنگ و پوشالی می‌شود؛ اما با مطالعه‌ی بیشتر این نوشته خواهید دید که این نوع از سیستم‌های خنک کننده هم دارای انواع مختلفی هستند که مزایا و معایب مخصوص به خود را به همراه دارند!

کولر آبی قابل حمل یا پرتابل

این مدل از کول آبی‌ها جزو موارد محبوب هستند، زیرا در فضای داخلی ساختمان‌ها و بدون نیاز به کانال‌کشی نصب می‌شوند. البته لازم به ذکر است که این گزینه‌های سرمایش برای محیط‌های کوچک تعبیه شده‌اند و عملا بهترین بازده را در چنین فضاهایی دارند.

کولر آبی قابل حمل یا پرتابل از پدهای سلولزی به جای پوشال‌های معمول استفاده می‌کند و برای تامین هوا از محیط پیرامون خود بهره می‌برد. در مدل های قدیمی‌تر آب به صورت دستی در داخل کولر قرار می‌گرفت، اما در محصولات جدیدتر تامین آب مورد نیاز کولر از طریق نصب شلنگ صورت می‌گیرد.

مزایا:

  • کوچک و سبک برای جابه‌جایی
  • کولر آبی پرتابل بر خلاف گزینه‌های معمولی قابلیت تنظیم باد در ۴ جهت را دارد!
  • نیازی به سرویس‌کار برای بررسی و سرویس دستگاه وجود ندارد!
  • مصرف برق و آب مدل‌های قابل حمل نسبت به سایر گزینه‌ها کم‌تر است.

معایب:

  • به دلیل قرارگیری در محیط داخلی خانه، سر و صدای زیادی را باید تحمل کنید.
  • در مدل‌های بدون مخزن نیاز به پر کردن مخزن به صورت دستی است!
  • برای استفاده در منازل بزرگ مناسب نیست!
  • در اوایل استفاده بوی بدی می‌دهد و اگر آب در آن راکد بماند، این مساله آزار دهنده‌تر می‌شود!

کولر آبی از نوع پوشالی

معروف‌ترین و رایج‌ترین مدل کولر آبی که به چشم همه‌ آشنا است، کولر آبی از نوع پوشالی است. طراحی این محصولات به شکلی است که آب با کمک پمپ از مخزن به سمت پوشال‌های کولر هدایت می‌شود و آن‌ها را خیس می‌کند. در چنین حالتی عبور هوا از میان پوشال‌های خیس شده، موجب خنک شدن هوای داخل کولر می‌شود.

مزایا:

  • مصرف برق کمتری نسبت به مدل‌های گازی دارد
  • دسترسی راحت برای خرید قطعات وجود دارد
  • نسبت به سایر گزینه‌ها بسیار مقرون‌به‌صرفه‌تر است
  • گزینه‌ای مناسب برای مناطقی با آب‌وهوای خشک است!

معایب:

  • به دلیل استفاده از آب، احتمال بالای زنگ‌زدگی و خوردگی قطعات آن وجود دارد
  • نیاز به بررسی و سرویس دوره‌ای دارد.
  • میزان آب مصرفی آن بالاست و برای مناطق شرجی و با رطوبت بالا مناسب نیست.

کولر آبی با پدهای سلولزی

کولر آبی با پدهای سلولزی نحوه‌ی عملکردی کاملا مشابه با کولر پوشالی دارد اما تنها تفاوت آن در پدهای سلولزی متراکمِ به کار رفته در آن است که راندمان و ضریب عملکرد سیستم را بالاتر می‌برد. جالب است بدانید که طبق گزارشات، میزان انتقال حرارت در این کالای سلولزی حدود ۳۰ درصد بالاتر از مدل‌های پوشالی است.

مزایا:

  • پدهای سلولزی در کولر آبی سبب افزایش میزان قدرت جذب آب می‌شوند. بنابراین عملکرد این مدل‌ها نسبت به گزینه‌های پوشالی بالاتر است.
  • استحکام پدهای سلولزی نسبت به پوشال بالاتر است، به همین دلیل تغییر شکل یا افتادگی در گذر زمان ندارد!
  • جنس اغلب پدهای سلولزی گالوانیزه و یا آلومینیوم است و در برابر زنگ‌زدگی کاملا مقاوم است.
  • این نوع از پدها نیاز به تعویض سالیانه ندارند و تنها هر ۵ سال یک‌بار باید تعویض شوند.

معایب:

  • پدهای سلولزی گران‌قیمت هستند!

۷. سایر امکانات در کولرهای آبی‌ مدرن

همچون بسیاری از دیگر لوازم خانگی، کولرهای آبی هم دستخوش تغییراتی برای عملکرد حرفه‌ای‌تر و بهتر هستند. در این میان، دو امکانِ حالت اقتصادی و سیستم خاموش‌کننده‌ی خودکار از جمله ویژگی‌های جدید در این نوع دستگاه‌ها هستند، که مورد توجه واقع شده‌اند.

  1. حالت اقتصادی؛ یکی از قابلیت‌هایی که در کولرهای آبی مدرن و باکیفیت وجود دارد، گزینه‌ی حالت اقتصادی است! این قابلیت به این صورت می‌باشد که در لحظه‌ی اول شروع فعالیت کولر، سرمادهی با قدرت شروع خواهد شد، اما به مرور زمان، از سرعت و میزان باد با توجه به خنک‌سازی محیط کم می‌شود، تا در مصرف برق صرفه‌جویی شود.
  2. سیستم خاموش‌کننده‌ی خودکار؛ با توجه به زندگی پر مشغله‌ای که همه‌ی ما در حال تجربه‌ی آن هستیم، بسیاری از افراد هنگام ترک خانه فراموش می‌کنند که کولر را خاموش کنند. در واقع وجود تایمر در کولرهای آبی جدید قابلیت تنظیم مدت زمان روشن و خاموش شدن کولر را دارد؛ در چنین حالتی وجود سیستم خاموش‌سازی خودکار می‌تواند بسیار کارا باشد.
  3. موتور اینورتر؛ یکی دیگر از تکنولوژی‌های در نسل جدید کولرهای آبی، وجود موتور اینورتر است که مصرف برق را بین ۳۰ تا ۶۰ درصد کاهش می‌دهد. به طور کلی سیستم‌های مجهز به اینورتور خاموش نمی‌شوند، بلکه پس از یک دوره‌ی زمانی با سرعت بسیار کم به کار خود ادامه می‌دهند. همین موضوع باعث می شود تا برای هر بار روشن شدن کولر، انرژی زیادی مصرف نشود.

۸. نکاتی برای مراقبت و نگهداری از کولر آبی

مراقبت و نگهداری از کولر آبی

از آن‌جایی که کولرهای آبی پوشالی و سلولزی در زیر نور مستقیم خورشید قرار می‌گیرند لازم است تا پس از نصب و راه‌اندازی آن‌ها یکسری نکات کاربردی را به منظور افزایش طول عمر این وسیله در نظر داشته باشید.

اولین موردی که اهمیت دارد این است که برای کارکرد بهینه‌ی کولرهای آبی، سعی کنید تا قبل از رسیدن دمای هوا به ۳۰ درجه، آن را راه‌اندازی نکنید. در واقع با این کار در مصرف آب ۵۰ درصد صرفه‌جویی می‌کنید. پمپ آب دستگاه را ۵ دقیقه زودتر روشن کنید تا پوشال‌ها را به خوبی مرطوب کند و سپس موتور را بزنید، با این کار بادی خنک و مطبوع خواهید داشت.

سعی کنید تا قبل از رسیدن دمای هوا به ۳۰ درجه، کولر را راه‌اندازی نکنید؛ چراکه با این کار در مصرف آب ۵۰ درصد صرفه‌جویی می‌کنید.

همچنین حتما از سایبان برای کولر خود استفاده کنید تا علاوه بر سالم ماندن آن در محیط بیرون، در ساعات داغ روز، باد گرم خارج نکند.

نگهداری از کولر در زمستان

به محضی که مطمئن شدید که دیگر به کولر آبی نیاز ندارید، باید آن را برای زمستان آماده کنید. به منظور چنین کاری، حتما رسوبات معدنی‌ای که بدنه‌ی کولر چسبیده‌اند را پاک کنید تا در درون کولر سفت نشوند. سینی کف کولر را تمیز کنید و آب داخل آن را کاملا تخلیه کنید. برای جلوگیری از یخ زدن لوله‌ی رابط آب، آن را از شیر فلکه جدا کنید و آب آن را هم به خوبی تخلیه کنید.

اگر کولر آبی خود را در زمستان بپوشانید؛ از خرابی و آسیب به آن جلوگیری خواهید کرد. در همین راستا بهترین کار این است که از کاور کولر آبی استفاده کنید. پوشش‌هایی از نوع برزنت کانتینر از نفوذ رطوبت به داخل کولر جلوگیری می‌کند و گرد و خاک یا سرما و باد به داخل کانال آب آن وارد نمی‌شود. البته شما می‌توانید از نایلون‌های بزرگ و ضخیم هم استفاده کنید، ولی باید کمی برای اعمال صحیح آن بر روی دستگاه وقت بگذارید.